Lampión šťastia vodičovi zo Sabinova šťastie nepriniesol

11.10.2010 Prešov

Prešov 11. októbra (TASR) – Hromadné vypúšťanie želaní do povetria prostredníctvom svietiacich lampiónov, ktoré sa v nedeľu (10. 10. ) večer uskutočnilo na viacerých miestach v Prešove, neprinieslo šťastie ...
Mladík, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, dnes pre TASR uviedol, že prechádzal autom po ulici 17. novembra a počas jazdy mu jeden z balónov spadol na čelné sklo. Vozidlo stočil smerom k obrubníku, na ktorom si presekol pneumatiku, poškodil disk a spodnú časť nárazníka.
"V aute sme sedeli dvaja a zrazu sa z ničoho nič objavil balón. Pred nami išli iné autá, tak som sa v tej rýchlosti rozhodol stočiť auto doprava, " povedal vodič. Dodal, že políciu nevolal a udalosť chce rieši prostredníctvom poisťovne. Škodu sám odhadol zhruba na 1000 eur. Iróniou podľa neho je to, že sám sa na akcii zúčastnil.
Iniciátorom myšlienky vypúšťania balónov v Prešove je Peter Hermanovský, ktorý TASR potvrdil, že ho majiteľ poškodeného auta kontaktoval. Sám sa však necíti byť organizátorom akcie a o udalosti plánuje informovať mesto, ktoré zabezpečovalo organizačné záležitosti.
Tvrdí, že jeho pôvodným zámerom bolo vypustiť možno 100 balónov spolu s priateľmi a časť zo zisku na predaji venovať na charitatívne účely. Na výzvu prostredníctvom Facebooku však zareagovali tisícky ľudí a preto oslovil mesto, či sa dá v akcii pokračovať aj v takomto rozsahu.
"Nejde o prvú takúto záležitosť a konala sa už vo viacerých mestách na Slovensku. V Bratislave dokonca zaregistrovali slovenský rekord s viac ako 1200 vypustenými balónmi, " povedal Hermanovský.
Konštatoval, že takéto balóny sú bežne dostupné v predaji. Na každom výrobku je návod na použitie, odporúčania, a keďže ide aj o manipuláciu s ohňom, výrobok by mali používať len ľudia nad 18 rokov, pričom všetko je na vlastnú zodpovednosť.
Materiál je podľa Hermanovského z rozložiteľného papiera, ktorý sa po tom, ako spadne na zem, vplyvom vlahy rozpustí. Dodal, že oheň v lampióne horí len vo vzduchu a na zem dopadne už s vyhasnutým plameňom.
Hovorkyňa radnice Iveta Adamová uviedla, že išlo o prvé takéto vypúšťanie lampiónov šťastia v meste. V Prešove sa vraj do vzduchu vznieslo viac ako 2000 balónov.
"Pán Hermanovský sa obrátil na mesto so žiadosťou o pomoc, keďže mala to byť pôvodne akcia skôr taká skúšobná a prihlásilo sa mu obrovské kvantum ľudí, tak mesto zabezpečilo tie základné bezpečnostné záležitosti, ako kooperáciu požiarnikov, mestskej polície a samozrejme aj upratovanie po akcii, " povedala TASR Adamová.
Parkovisko pred Mestskou halou na ulici Jána Pavla II. dnes ráno po akcii pripomínalo menšie smetisko. Boli tu pohádzané obaly z lampiónov a niektoré z balónov skončili vo vetvách stromov. Adamová konštatovala, že oddelenie verejnoprospešných činností už pripravilo harmonogram a v priebehu dňa zabezpečí upratovanie plôch, odkiaľ sa balóny vypúšťali.
 

Vyberte región

mark